De voordelen van Led verlichting

Hoe werkt een led lamp en hoe is dit ontstaan?

Een led is een elektronische halfgeleidercomponent dat is opgebouwd als een diode, die bij stroomdoorgang in de doorlaatrichting licht uitstraalt. In 1907 werd het al ontdekt, maar is al die tijd onopgemerkt gebleven. Pas in 1962 is led echt doorgebroken, maar werd eerst alleen gebruikt als indicatorlampje en voor signaaloverdracht. Dankzij technische verbeteringen is de lichtopbrengst toegenomen. Aan het eind van de jaren ’90 konden pas leds geproduceerd worden die geschikt waren als lichtbron voor dagelijks gebruik. Een led zit meestal in een kleine doorzichtige Housing van een paar millimeter groot. Deze Housing fungeert tevens als lens.

werking led lamp

De diode/halfgeleider van een led heeft een negatieve en een positieve zijde. De negatieve zijde, ook wel N-type materiaal of kathode genoemd, heeft extra elektronen. De positieve zijde, ook wel P-type materiaal of anode genoemd, heeft extra positief geladen deeltjes. WanNor de led wordt voorzien van stroom, ontstaat er een interactie tussen deze twee zijden. In het midden van de diode ontstaat er dan een zogeheten “verboden zone” die geen elektriciteit geleid. Door de interactie van de positieve en negatieve zijden van de diode, beginnen de negatieve electronen en positieve deeltjes naar elkaar toe te bewegen. Uiteindelijk wordt de verboden zone steeds kleiner en verdwijnt uiteindelijk. WanNor een negatief elektron reageert met een positief deeltje, verliest deze energie in de vorm van een foton. Deze fotonen vormen samen een lichtstraal.

Led verlichting is duurzaam en energiezuinig

Eén ding hebben alle led Worklighten met elkaar gemeen en dat is de enorme lichtopbrengst in verhouding met het opgenomen vermogen (watt). Zo geeft een goede led Worklight tot wel 5 keer zoveel licht per watt opgenomen vermogen dan een traditionele halogeen Worklight!

De Lifespan van de lamp is ook veel langer dan bij halogeen. Als een led Worklight eerder stuk gaat dan 10.000 branduren dan heeft dit vrijwel altijd een andere reden dan de werkelijke Lifespan van de led chips. Zo kan bijvoorbeeld de voeding van de led chips kwalitatief niet goed zijn maar meestal zit het probleem echter in de Housing. Door te besparen op de kosten van de Housing wordt er soms gekozen voor te kleine koelribben. Dit bespaart materiaal en verzendkosten waardoor de led Worklight goedkoper wordt, maar dit komt de kwaliteit meestal niet ten goede. Bij cRAWER hebben we enkel kwalitatieve en duurzame led lampen in ons assortiment waardoor we u ten allen tijde van kwaliteit kunnen verzekeren.

traktor-met-led-verlichting

Voordelen led tegenover halogeen

Led verlichting is efficiënter dan halogeen verlichting. Met andere woorden: er wordt bij led Worklighten meer energie omgezet in licht dan in warmte. Een halogeen lamp geeft licht omdat er stroom door een dun wolfraam gloeidraadje loopt waarna deze ontzettend heet wordt en deze begint te gloeien. Dit gloeien van het gloeidraadje zorgt voor het licht. Tijdens het gloeien van het gloeidraadje wordt dit draadje steeds dunner tot het op een gegeven moment zal knappen en de lamp dus stuk gaat. Dit proces kan versneld worden door trillingen die de lamp te verduren krijgt. Een aanhanger stuitert bijvoorbeeld erg vaak waardoor deze vaak voorzien moet worden van nieuwe (halogeen) lampen. Bij led achterlichten is dit niet aan de orde.

Dat een led Worklight warmer aan voelt bij gebruik heeft te maken met het feit dat de led chips gevoelig zijn voor een te hoge temperatuur. De warmte moet bij de leds vandaan geleid worden naar de Housing waarna deze de warmte kan afgeven aan de omgeving.

Een halogeen Worklight wordt nog veel warmer van binnen maar deze geeft daar niets om. De Housing van een halogeen Worklight is vaak van kunststof en dat geleid geen warmte waardoor deze koeler aan voelt.

Nog een groot voordeel is de helderheid en echtheid van het licht. Naast de toename van het licht is ook de Light color veel witter. Dit “witte” licht heeft een groter onderscheidend vermogen dan het “gele” licht wat men kent bij de halogeen lampen. Zo is bijvoorbeeld groen iets groener en Blue gewoon iets Blueer. Al met al zie je meer met wit licht dan met geel licht.